Parketikette - hva er det?

Photo by JackF/iStock / Getty Images
 
 

Generelt

Som alle andre steder i dagliglivet benytter man noen enkle kjøreregler på og rundt dansegulvet. Det det dreier seg i all hovedsak om allmenn høflighet. Vi vil nevne noen momenter som erfaringsvis vil gjøre dansegleden større for deg selv og for andre:

Følg danseretningen

I danser hvor man beveger seg langsetter gulvet, slik som vals, tango og samba, må man alltid følge danseretningen. Dermed unngår man unødige krasj på dansegulvet. Danseretningen går langs veggene mot klokken. I danser slik som disco/funk, cha cha chá og jive gjelder ikke denne regelen.

Unngå overkjøring

Det har ingen hensikt å danse gjennom andre. Det er også lov for damen å gi signal til mannen dersom danser inn i et annet par han ikke ser, selv om det altså er mannen som fører.... Krasjer man uforskyldt er det ingenting i veien for å si unnskyld.

Sko bør skåne parketten

Husk at du danser på parkett som er levende materiale og krever mye vedlikehold. Dersom du ikke har spesielle dansesko bør du reservere et par innesko til denne formålet. Lærsåler eller ruskinns-såler anbefales. Damer på høye hæler må bruke plastknotter utenpå. Spør oss om hvor du kan anskaffe slike.

Tyggegummi er tabu!

Av samme grunn som man bør velge sko som skåner parketten, skal man absolutt ikke bringe med seg tyggegummi. I tillegg ser man ikke særlig tiltrekkende ut på dansegulvet dersom man ser ut som en drøvtyggende dagros...

Vær høflig med partneren også...

De fleste har ikke problemer med å være høflige overfor de andre man treffer på dansegulvet, men erfaringsvis er det ikke alltid like lett å være høflig overfor partneren. Når man skal lære å danse har det ingen hensikt å skjelle ut partneren dersom man ikke får noe til. Faktisk oppstår de fleste feil som en følge av samspillet mellom to partnere i pardans. "It takes two to tango, you know..."

Ta med godt humør

Krever ingen forklaring...